WateringOosthuizen-situatie

Waarom 22 bungalows?

De gemeenteraad van Edam-Volendam heeft het college opgedragen de locatie van het voormalig cultureel centrum te Oosthuizen te verkopen om er woningen te bouwen. Woningen met de bedoeling doorstroming op de woningmarkt te verzorgen. Levensloop bestendig, om senioren te verleiden hun vaak grote woningen te verlaten en door te geven aan jongeren. De doelgroep voor deze woningen zijn primair Inwoners uit Oosthuizen en het landelijke gebied.

De gemeente heeft ons visie plan verkozen om ons de woningen te laten ontwikkelen.

Uit vele onderzoeken (bron: ANBO) blijkt dat senioren heel veel argumenten hebben om te verhuizen, maar ook veel argumenten om dat (voorlopig) niet te doen. In onze visie dient het aanbod, dus ook ons plan daarom zoveel mogelijk kwaliteiten en dus argumenten te bevatten om de overstap te maken.

Het meest gehoorde argument voor senioren om te verhuizen is dat de bestaande woning te groot is en te veel onderhoud vergt. In de zoektocht naar een nieuwe woning is de locatie erg belangrijk: in de buurt van faciliteiten als winkels en openbaar vervoer. Energiezuinig is een pré en een lekkere buitenruimte een vereiste. In ons plan wordt aan al deze zaken ruimschoots voorzien, waarbij de buitenruimte een patio of tuin is, die onderhoudsarm kan worden aangelegd.

In de kleine gemeenschap Oosthuizen is de locatie veel besproken. Niet in het laatste geval door het door het uitgebreide participatie proces. Dat proces heeft ons inziens geleid tot een prachtig plan. We zijn ons er van bewust dat veel participanten teleurgesteld zijn in de uitkomsten. Een appartementen gebouw was voor hun wenselijk. Ons inziens bood dat, met alle stedenbouwkundige restricties tot minder kwaliteit. De ontwikkeling heeft voor de bewoners van de bestaande aangrenzende woningen de meeste impact. Om hen enigszins tegemoet te komen zal de bestaande parkeerstrook behouden blijven, zullen de opbouwen deels blinde gevels krijgen en zullen geluidsschermen worden geplaatst.

Met bijzonder veel trots werken we thans de woningen uit om waarschijnlijk begin 2023 met de verkoop te starten. Via deze website zullen we u verder informeren, zie intussen hieronder de ontwerpen.

Met vriendelijke groet,

Adriaan en Bart De Jong

 

Downloads

In dit boekje vindt u het Definitief Ontwerp inclusief toelichting op het groenplan en de woningtypen.

Op de stedenbouwkundige situatie tekeningen vindt u het plan met exacte maatvoering.